Sănătatea alimentației

fibre-vegetale-alimentare

Pentru a putea funcţiona normal, organismul uman necesită un aport constant de energie, aport care se realizează prin intermediul principiilor alimentare. Fiind vorba de un organism homeoterm, adică lipsit de capacitatea de depozitare a căldurii şi de posibilitatea de transformare a altei forme de energie exterioară, sursa unică şi indispensabilă a supravieţuirii omului rămâne energia obţinută prin desfacerea legăturilor chimice din structura alimentelor.
Starea de sănătate a fiecărui individ, evaluată adesea prin ceea ce se numeste un status nutriţional optim derivă din echilibrul obţinut între necesarul şi aportul nutriţional. Existenţa unui stări de nutriţie optime promovează creşterea şi dezvoltarea organismului, menţine starea de sănătate, permite desfăşurarea activităţii zilnice şi participă la protecţia organismului faţă de diverse agresiuni sau boli.

Alimenteaza-te corect si sanatos !

 1. Nu renunta la alimente, invata cum sa le combini :
cartofii cu salata – extraordinar ;
– branzeturi si lactate din plin, dar nu alaturi de paste, paine ;
– renunta la produsele de patiserie, contin grasimi ascunse ;
– dulciurile consumate ca o masa separate, prefera ciocolata in locul altor dulciuri, cantitatea este importanta;
– fructele consumate de doua ori pe zi cu o ora inainte de masa sau, cel putin, doua ore dupa masa, preferate sunt cele autohtone, din piata ;
– consuma seminte de tot felul: alune, fistic, floarea soarelui, migdale, etc. – sunt o bomba de vitamine, minerale si proteine vegetale, daca le consumi separate de alte alimente si cantitatea sa fie de 100gr/zi ;
– carnea este o sursa de proteine care te vor ajuta sa iti cresti masa musculara.


2. Organismul tau are nevoie de multa APA, renunta la sucuri si bea multa apa ; bea, cel putin, un pahar de apa inainte cu jumatate de ora de fiecare masa si dupa jumatate de ora de la masa mai bea un pahar de apa.


3. Mesteca fiecare imbucatura de 100 de ori: creierul are nevoie de 20 de minute ca sa inregistreze senzatia de “satul”.

4. Elimina cat poti de mult din alimentatie sarea si condimentele, deoarece ele retin apa.

5. Renunta la alimentele care iti dauneaza – nu le cumpara si astfel ele nu te vor tenta sa le consumi.


6. Ultima masa a zilei sa fie cu cel putin cu doua ore inainte de culcare.

7. Fa sport in fiecare zi, dar nu imediat dupa masa – in acest fel, ardeti grasimile, mariti ritmul metabolic si caloriile sunt eliminate mai repede.

8. Vrei sa slabesti ? Ok, poti sa o faci, dar in timp, cu multa vointa, adu–ti aminte ca nu te–ai ingrasat intr–o singura zi.

Un comentariu: